Hasegawa Tōhaku - Shōrin-zu byōbu, 松林図屏風, c. 1595
Serie lezingen "De Geest van Japan"
De Geest van Japan is nobel en mysterieus; ambivalent en harmonieus; praktisch, maar tegelijk ook moeilijk te doorgronden. Velen gaan naar Japan met vragen en komen terug met nóg meer vragen. Is dat omdat de Geest van Japan daadwerkelijk gesloten is voor de buitenwereld, of omdat deze niet op de doelmatige, directe en dus Westerse manier te bevatten is, maar wel op een andere manier? In het laatste geval moeten we dus op zoek gaan naar een andere weg, en precies dat is wat in deze introductie tot de Japanse Geest centraal staat: de omweg.
De omweg is in Japan in veel gevallen namelijk dé weg. Deze wordt gekarakteriseerd door het woord dō (道) dat men in allerlei Japanse disciplines tegenkomt, zoals kendō (剣道, de weg van het zwaard), kyūdō (弓道, de weg van de boog), kadō (華道, de weg van de bloem) en sadō (茶道, de weg van de thee). Wat al deze wegen met elkaar gemeen hebben is dat ze over meer gaan dan alleen specifieke vaardigheden: ze gaan over een praktische filosofisch-intuïtieve manier van leven. In drie bijeenkomsten bespreken we de belangrijkste invloeden die zullen helpen bij het ontrafelen van het enigma van de Japanse Geest, achtereenvolgens: 1. Shintō 2. Japans Boeddhisme 3. Confucianisme en Bushidō.
Docent: Pablo Muruzábal Lamberti, promovendus in de filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek gaat over de rol van het luisteren in dialogen in Westerse- en Japanse onderwijscontexten. Daarnaast schrijft hij op het moment een boek over Bushidō en de praktisch-filosofische waarde van die samoeraicode in de 21e eeuw.
Locatie: Nieuwezijds Voorburgwal 177-1, 1012 RK Amsterdam
Aanmelden kan via het inschrijfformulier, of in 't Japanse Winkeltje.